Hagyományos tojásdíszítés

Nem lenne teljes a húsvéti tojásdíszítés témaköre a hagyományos díszítőtechnikák említése nélkül. A külföldről átvett újkori ünnepekkel ellentétben a Húsvét és annak szokásai kötődnek múltunkhoz, jelenünkben talán ezért sem szabad megfeledkezni róluk.

Néhány szó a legegyszerűbb, hagyományos díszítésekről:

Mindig megtisztított tojást használjunk! Tegyünk a főzővízbe sót, így kevésbé törik majd a tojás. Minél tovább főzzük a tojást, annál tovább lesz a lakásunk dísze megbuggyanás nélkül.

Írókázás, batikolás
Tájegységenként más eszközzel, kicsit más módon készítették.
Egy általános leírás: fémlapból (ez ma lehet kiürült tubusból vágott darab is) egy kis kúpot formálok, majd azt egy fapálcára erősítem. Ezt az írókázáshoz használt eszközt hívták régen kesicének, gicának, vagy gicének.
Ebbe a kúpba méhviaszt teszek, majd gyertyaláng fölött azt megolvasztom, és az olvadt viasszal rajzolok a tojásra. Három vonallal a tojást nyolc részre osztom, majd felrajzolom a kiválasztott mintát. Minél szűkebb a csőre a kúpnak, annál vékonyabb a mintám.
Írókázás után nem forró festőlébe teszem a tojást, majd amikor azok szép színesek lettek, leolvasztom a viaszt, a méhviasz akár forró csapvíz alatt is leolvad. Szép, világos tojást használok hozzá, ahova a viasszal rajzoltam, ott nem fogja be a festőlé a tojás felületét.

Levélrátétes díszítés:
Világos héjú tojásra növényi leveleket teszek, nylonharisnyával szorosan rögzítem, így teszem a festőlébe, ahol a levél van, ott nem festi színesre a festőlé.

Karcolhatunk is a tojásra, ilyenkor vagy festett, vagy sötét héjú tojásra dolgozzunk.

Jó szolgálatot tesz az ecet is: sötétebb tojásra viasszal rajzolom fel a mintát, majd ecetes vízbe teszem, pár perc alatt az ecet lemarja a tojás felső színes rétegét, csak a viasz alatt marad meg a héj eredeti színe.

Természetesen a fentiek csak érintik ezt a csodálatos művészetet, nem adnak teljes képet róla.

Különböző technikával díszített tojásokat tehetünk az ünnepi asztalra, de a stílusokat ne keverjük, használjunk inkább több, hangulatban is illeszkedő kosárkákat a bemutatásukra.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails
 
google0b5ce77239ac38b5.html