Pentart ragasztólakk dekorkavicshoz


Ez a ragasztólakk az Office Expo-n mutatkozott be nagy sikerrel.
Ragasztó, és lakk is egyben, azaz a felületre ezzel tudunk ragasztani kavicsot, majd a végső lakkozást is ezzel a ragasztólakkal tudjuk elvégezni.
Használhatjuk dekorhomok, dekorkavics, nagyobb kő, üvegdarabok, zúzott terrakotta, de kagylók, csigák felragasztásához is. Átlátszóra száradó, vízbázisú ragasztó, tehát a díszítéskor használt eszközeinket azok beszáradása előtt vízzel moshatjuk ki.

Tökéletesen ragaszt fára, és ami a legjobb, hogy üvegre és mázas kerámiára is - utóbbi alapok elég macerásak ragasztás szempontjából, az ezzel a ragasztóval felrakott dekorációt viszont nem tudjuk matricaként egyben lehúzni, mint más ragasztó használata esetén!

Műanyaghoz nem köt - ezt az előnyt majd jól ki is tudjuk használni...

Ha üvegre, mázas, vagy mázatlan kerámiára használjuk, akkor ha a ragasztó száradása után sütőben átmelengetjük kicsit a tárgyunkat, az mosogathatóvá válik!
Hideg sütőbe tesszük a tárgyat, majd bekapcsoljuk a sütőt, és ~140 fokon pár percig "sütjük" a művünket. Fát nem szabad sütőben melegíteni (szétcsattan!), de ez nem is szükséges, ez a ragasztó hőkezelés nélkül is stabilan köt - nomeg egy fatárgyat elég ritkán szoktunk mosogatni...

Sokszor merül fel, miért nem elég ehelyett a ragasztó helyett az általános ragasztó?!
Nos, az általános hobbiragasztók nedvesség hatására elenged(het)nek, ráadásul nehezen kötnek üveges, mázas alaphoz, nem lesz teljesen stabil a díszítésünk!
A kavicsok, kövek anyaguk miatt nem ragaszthatóak fel könnyen a felületre, de a Pentart kavicshoz készült ragasztójával tökéletesen rögzíthetőek a kis kövek, és nem szükséges a teljes felfekvés sem: két kavicsot akár az élüknél is összeragaszthatunk.

A ragasztólakk használata: egy már alapozott, vagy készre festett tárgy felületét bőségesen bekenjük a ragasztóval ott, ahova kavicsokat, köveket szeretnénk illeszteni. Ha aprószemcsés dekorhomokot, vagy pici kavicsokat szeretnénk díszítésre használni, elegendő azt a ragasztóval lekent felületre szórni és elegyengetni, hogy mindenhova egyenletesen jusson belőle. A nagyobb kavicsokat is a ragasztós felületre illesszük fel, de akár ecsettel magát a kavicsokat is beragasztózhatjuk felrakás előtt.
Felragasztás, és a ragasztó száradása után a felesleges kavicsot, homokot rázzuk le a felületről, és a ragasztót lakként használva kenjük át a felületet. Ez a végső lakkozás el is hagyható, viszont szép, egységes, fényes ragyogást eredményez!

A dekoráció felragasztása után száradásig ne mozgassük a tárgyat! Mikor a ragasztó már nem fehér, hanem mindenhol víztisztára száradt (néhány óra), folytathatjuk a munkát a másik oldal díszítésével, de ekkor még nem szabad használatba venni a tárgyunkat!
Ha minden oldal beragasztózott felülete átlátszó lett, és a lakkozás is megszáradt (ez gyorsabb, hiszen nem takarja kavics a felületet) várjunk még legalább egy napot a használatba vételig!
Ha sütőben szeretnénk hőkezelni a tárgyat, akkor jó, ha két napot hagyjuk száradni azt sütés előtt: van, hogy nem vesszük észre, hogy a kavicsok alatt nem száradt meg rendesen a ragasztó, így a sütés nem hoz megfelelő eredményt!


Ezen a képen jól látszik a nagy kavicsokon, hogy milyen szép bevonatot kapunk a ragasztólakkal való lakkozásnak köszönhetően.
És még egy fontos apróság is látszik: a kaviccsal, homokkal beszórt felület alól néha kibukkan az alap színe, ezért jó, ha olyan alapszínre dolgozunk, ami nem üt el a dekorkavics színétől!A ragasztólakk használata egyszerűbben megfogalmazva:
-felületet beragasztózni
-rászórni a kavicsot
-száradás után lelakkozni,
-szükség esetén sütőben ~140 fokon átmelegíteni pár percig

Ennyire egyszerű! :)


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails
 
google0b5ce77239ac38b5.html