Stuktúrpaszta

A struktúrpaszta egy olyan sűrű massza, aminek segítségével térből kiemelkedő felületet alakíthatunk ki.
A hobbicélra gyártott struktúrpaszták többnyire vízoldhatatlanná száradnak, ez fontos, hiszen sokszor színezzük felületét utólag, de akkor is fontos, ha a struktúrpasztát alapnak használjuk, pl. decoupage technikánál.

A struktúrpaszta fő jellemzője még a szemcseméret: a nagyon kicsi szemcseméretű pasztával teljesen sík felületet produkálhatsz, és a tárgyon lévő esetleges hibákat is korrigálhatod (pl.: gravírozás nyomai), a közepes finomságú a legtöbbet használt paszta a strukturált felület kialakításához, a nagyszemcsés pasztákat pedig akár hó imitálására is használhatod (pl.: hópaszta).

A paszta színezése:
Szélesebb körben használható fel a fehér paszta, de ha színes felületet szeretnél, akkor válaszd a "gyárilag" színezettet - ha festéket, vagy pigmentet keversz a fehér pasztához, akkor annak kötőereje csökken, és ez nem várt eredményt hozhat. Ráadásul a sűrű paszta elszínezése nem egyszerű dolog, nagyon sok színezőt kell hozzárakni ahhoz, hogy ne csak egy pasztell színű masszád, hanem élénk pasztád legyen.
Utólag is színezheted a megszáradt felületet, de számolj azzal, hogy egy egyenetlen felület lefestése nem egyszerű. Inkább csak foltozd a felületet, ez legalább a mintázatot is kihangsúlyozza.

A struktúrpaszta végső lakkozást nem igényel. Ha fényes felületet szeretnél, akkor vedd figyelembe, hogy egyenetlen felületen sosem lesz a fényes lakkozás olyan hatásos, mint teljesen sík munkadarab esetében (fénytörés!). Szerintem az egyenetlen felülethez különben is jobban illik a matt hatás...

A paszta felhordása, a mintázat kialakítása:
A Pentart struktúrpaszta száradási ideje lehetővé teszi, hogy megformázd a felületen, még mielőtt az megkötne. Ha szalvéta alá teszed, akkor a szalvéta felragasztása után a minta felülete rücskös lesz - érdekes hatást érhetsz így el!
Ebben az esetben egy adagot kanalazz spatulával a felületre, és azt terítsd szét vékonyan spatulával, műanyag vagy szilikon simítóhengerrel, festőkéssel de használhatsz félbehajtott kartonlapot, műanyag vonalzót, vagy akár lejárt telefonkártyát is (nekem ez a kedvencem). Ecsetet is használhatsz az oszlatásra, de az az ecset később festésre többet nem használható, mert szétnyomja a szemcse a szálait.
Ha megszáradt, folytathatod a munkát úgy, ahogy azt más alap esetében tennéd. Ha egyenetlen felületre szalvétát ragasztasz, akkor azt csak fentről ragasztózd be, és ne ecsetvonásokkal, hanem csak nyomkodással vidd fel a ragasztót, különben elszakad a szalvéta, vagy nem simul fel szépen a felületre. Ha papírt, vagy rizspapírt ragasztasz a pasztázott felüeletre, akkor a motívum alá is tegyél ragasztót, a papírt és a rizspapírt mártsd vízbe, majd papírtörlővel itasd le a felesleges vizet a felszínükről. A vízbemártás kellően fellágyítja a papírt ahhoz, hogy az fel tudja venni a felület struktúráját.

Ha nem minta alá szánod a pasztát, hanem utólagos díszítésnek, akkor jelöld ki a felületen a motívum helyét, rakd körbe struktúrpasztával, alakítsd ki a kívánt mintát a felületén, majd annak száradása után ragaszd fel a motívumodat. Felragasztás után bőségesen kend le ragasztólakkal, hogy a pasztából kialakított "kereted" utólagos módosításakor a véletlenül a mintára jutó pasztát le tudd törölni.

A felületre vitt masszába gumiecsettel mintákat karcolhatsz, formázhat ez kőrakást, mozaikot, de téglafalat is. Spatulával cuppanás-szerű mintát is kialakíthatsz, így készíthetsz freskószerű felületet.

Használhatod stencilezésre is a struktúrpasztát. A stencilt a felületre illeszted, majd bőségesen feltöltöd a stencil kivágott részét. Óvatosan leemeled a stencilt, és utólag elegyengeted a térből kiemelkedő motívumod széleit.

Egy már felragasztott szalvéta ornamentikáját is kiemelheted pasztával, vékony pálcikával kevés pasztát rakosgatsz a szalvéta mintáját követve.

A Pentart struktúrpaszta jó kötőerővel rendelkezik, az eloszlatott felületbe nyomkodhatsz kagylót, csigát, mozaikot, kavicsot..., mindent, ami a kezed ügyébe kerül.


Hú, a struktúrpasztáról nehezebb írni, mint azt használni!

Pedig csak erről van szó:
A pasztát vidd fel a felületre, és mintázd meg azt kedved szerint!

Próbáld ki - valóban ennyire egyszrű! :)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails
 
google0b5ce77239ac38b5.html