Papírozzunk!

Sokféle papír van már a kereskedésünkben, kicsit rendszerezzük ezeket!

Szalvéta
Három rétegből áll, díszítésre a felső, mintás réteget használjuk.

Amit a használatáról jó tudni:
Jobb körbetépni a motívumot, így az egyenetlen, fokozatosan elvékonyuló szél segít a mintának a felületbe simulni.
Áttetsző lesz a ragasztás után, ez előny, hiszen könnyebben érünk el festett hatást, de sötét háttérnél könnyen elvész a motívum, hiszen átüt rajta az alapszín.

Felragasztására három alaptechnikát használunk általában:
1., az előkészített alapot lekenjük ragasztólakkal, rögtön rásimítjuk a mintát, majd fentről is átkenjük ragasztólakkal. A szalvéta itt biztosan áttetsző lesz az első ragréteg nedvessége miatt, de könnyen gyűrődhet felsimításkor, itt nehéz korrigálni.

2., az előkészített alapot nem ragasztózzuk be, csak a ráhelyezett mintát kenjük le fentről egyszer ragasztólakkal. Kis minták esetében nagyon haladós így a munka, a szalvétának pedig nincsen ideje elázni és gyűrődni.
Hátránya, hogy az ecsetvonásokkal könnyen eltolhatjuk és így deformálhatjuk a motívumot, emiatt sokan nem szeretik nagy minták felragasztásához ezt a módszert használni. Hátránya lehet még, hogy a minta nem kap kellő nedvességet mindenhol, így ha nem figyelünk oda, akkor ott fehér pettyek maradnak száradás után.

3., vasalással is rögzíthetjük a szalvétát: a leragasztózott alapot hagyjuk megszáradni , majd ráhelyezzük a kivasalt szalvétát. Sütőpapíron vagy vasalópapíron keresztül melegíteni kezdjük, ekkor az alsó ragasztóréteg megolvad kicsit, és magához tapasztja a szalvétát.
Mikor kihűlt, akkor vagy lelakkozzuk spray-vel, vagy nem híg ragasztólakkal átkenjük a felületét. Ilyenkor vigyázni kell, hogy az ecsettel ne toljuk és ne ráncoljuk össze a szalvétát.

Decoupage papírok:
Ebbe kategóriába soroljuk azon papírok mindegyikét, amik mintásak, és tárgyakat díszíthetünk velük. (kicsit béna meghatároás ez így - mindegy)

Ha a minta feltétlen nem is, de a vastagságuk és az alapanyaguk megkülönböztetik őket.

Alapanyaguk szerint két kategória jelenik meg nálunk, a normál papír, és a rizspapír. Rizspapírként emlegetjük azokat a rostos papírokat, amiket ha fény felé tartunk, vastagabb rostos szálakat láthatunk bennük.

Vastagságuk szerint a gyártók sorolják külön lategóriába, így van sottile, velinette, soft, azaz vékony decoupage papír, és van a normál papír. Ezek megjegyzésével sem kell nagyon foglalkoznunk, bőven elegendő ha tudjuk, ezek vékony, selyempapír-szerű anyagok.

Minázatuk és felhasználásuk alapján van pl. könyvkötő papír, cartonaggio és decoupage papír, album (scrapbooking)papír. A könyvkötő az matt, vastag papír, nagy ívekben árusítják, általában apróbb, ismétlődő mintája van. Cartonaggio papírt kisebb ívben kapunk, ez is ismétlődő mintás és általában matt. A decoupage papíron kivágható minták, különálló motívumok vannak, vastagabb papír ez is, lehet matt, vagy fényes. Az albumpapír vastag és többnyire matt, talán ez a legvastagabb papír, amit díszítésre használunk.

Nem kell bemagolnunk a gyártók különféle elnevezéseit, elég tudni, hogy van rizs és nem rizs papír, és a nem rizs papírok között vékony és vastag decoupage papír!

Fontos megemlíteni a csomagolópapírokat: nálunk is kapható egy metál-kollekció, ami sztem érdemtelenül van mellőzve. Ugyan "csak" csomagolópapír, de nagyon szép a mintázata és a színe, érdemes foglalkozni azokkal is!

A decoupage papírok használatáról:

Mindre igaz, hogy az alapot is ragasztózni kell!

Mindre igaz, hogy jó benedvesíteni őket, így a ragasztót egyenletesen tartják meg, és száradás közben szépen felveszik a felület struktúráját. Ha nincsenek benedvesítve, akkor a ragasztóból egyenetlenül szívják ki a nedvességet, száradás után huplis lehet a felületük.
A rizspapírok benedvesítve áttetsző(bb)ek lesznek.

Benedvesítés: nem kell nagyon cicózni, vagy bemártjuk egy tál vízbe, és felitatjuk róla a felesleges vizet törlőpapírral, vagy betartjuk a csap alá, és aztán töröljük le. De jó az is, ha egy nedves szivaccsal áttörölgetjük őket.

Rizspapír felragasztása:
tépjük ezt is, ha nem keretes, határozott kontúrú mintát ragasztunk fel.
Leragasztózzuk a felületet, és ráhelyezzük a benedvesített papírt, majd fentről is lekenjük ragasztólakkal.
Vékonyabb rizspapírnál (HobbyDuck, Decomania) nem feltétlen szükséges a nedvesítés, és ott el is hagyhatjuk az alsó ragasztózást, ha kicsi mintát teszünk fel - de csak akkor, ha nincs szükségünk a struktúra átvételére és az áttetszőségre. Ebben az esetben gondosan ragasztózzunk fentről!

Vékony decoupage papír felragasztása:
Mindenképpen szükséges az alsó ragasztózás, arra helyezzük a benedvesített papírt, majd lekenjük fentről is ragasztólakkal. Kis minta esetén elmaradhat a benedvesítés, de ezt csak gyakorlott felhasználóknak ajánlom!

Vastagabb decoupage papír felragasztása:
Fontos a benedvesítés!
Ragasztólakkos felületre tegyük a benedvesített papír, de úgy, hogy a papír hátoldalát is kenjük le ragasztóval - így biztosan rögzül a papír!
Nem szoktam ám ezzel sem vacakolni sokat, egy tál vízbe merítem a papírt, kiveszem a törlőpapírra, azt ráhajtogatom, majd a papíron rögtön lekenem ragasztólakkal a hátoldalt is - máris mehet a helyére. Mikor feltettem, nagyon alaposan kipaszírozom az alá szorult levegőt, és fentről is lekenem ragasztólakkal. Ez a felső réteg ragasztólakk már nem feltétlen a ragasztás része - egységes felületet ad csupán a munkadarabunknak a védelem mellett.
Sokan tartózkodnak az efféle vastagabb papírok használatától, mondván, látszódik a papír széle....egyrészt szerintem ez nem baj, másrészt sok-sok fedő lakkréteg eltompítja ezt, noés a minta jó megválasztásával úgy dolgozhatunk hogy nem lesz a végén szem előtt a papír széle. A decoupage papírok motívumválasztéka kárpótol minket, emiatt az apróság miatt nem szabad mellőznünk ezt a papírt!

A csomagolópapírokat és egyéb mintás papírokat pedig a vastagságuknak megfelelő ragasztási technikák figyelembe vételével tudod használni. Talán jó viszonyítási alap lehet egy fénymásolópapír: ha annál lényegesen vékonyabb a papírod, azt vedd vékony decpapírnak, ha vastagabb, akkor vastag decpapírnak.

Idővel mindenkinek kialakul, hogy miként jó felragasztani egy-egy papírt, fentebb csak az általános ragasztási technikákról írtam, ez betartani nem kötelező, vedd csak kiindulásnak!

Lyukas csokoládé, kerek csokoládé... sokféle egyéb papír van, képtelenség minden felsorolni itt. A csipkepapírról már írtam lentebb, a többi, időközben a kereskedésünkbe érkező papírról meg majd folyamatosan beszámolok úgyis.

Huhh...hát, valahogy így.
Szólj, ha valamit nem értesz! :)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails
 
google0b5ce77239ac38b5.html