Szórókavics

Jó ideje lóg a Pentában nagy halom színes kavics.
Tizenegy szett, darabonként három-három, egymáshoz illeszkedő színű apró kavics ez.
A szórókavics.Vonzó földszínek... - kedvelem ezeket a kavicsokat.

Ragasztóval lekent felületre szóróm őket, majd a ragasztó száradása után erősen hígított ragasztóval fentről átkenem a kavicsos felszínt, így a felsőbb szemcsék is stabilan rögzülnek.Sokan indokolatlannak tartják a kavicsragasztó használatát, pont ennyien pedig hobbiragasztót ajánlanak a szórókavics ragasztásához.
Én a Pentában látható összes kavicsozásomhoz a kavicsragasztót használtam úgy, hogy minkét ragasztó a rendelkezésemre állt.

A kavicsozáshoz olyan ragasztó jó, ami erősen köt akkor is, ha csak egy kicsi kavicsfelület érintkezik az alappal, üveg- és kerámiatárgyak esetén pedig jó, ha a választott ragasztónk kiégethető a későbbi tisztítás miatt.

Az sem hátrány, hogy a kavics-ragasztólakkal készített kép a felső lakkozásnak köszönhetően függőlegesen is tartható, míg ha a képet hobbiragasztóval készítjük, felállítás után a kavicsok nagy része lezuhog a földre - igaz ebben az esetben lesz nekünk szép tarkabarka kavicsegyvelegünk, csak össze kell söpörni :)

Persze nem kell ám ezt az egészet nagyon komolyan venni: decoupage képeknél akár a decoupage ragasztólakkba is lehet simán potyogtatni pár szem kavicsot...Szórókavics mozaik készítéseNem szó szerint vett mozaik ám ez! De készíteni jó - és nagyon hatásos díszítést eredményez.

A menete:
Egy falapra rajzold fel a mintát grafittal!
A ceruza vonalát húzd át kontúrozó festékkel, majd annak száradása után egy-egy körbehatárolt mintarészt kenj ki kavicsragasztóval (legyen egy kicsit vaskosabb ez a ragasztóréteg).
Szórd rá a kavicsot, lehetőleg egyenletesen. Nem kell vigyázni arra, hogy csak egy rétegben kerüljön fel kavics, de a nagy halmokat jó kerülni.

Így -szépen sorban- töltsd fel a ragasztózott felületeket különböző színű kavicsokkal.

A Pentában kapható kavicsmixek nem csak színárnyalatukban, hanem szemcsenagyságukban és a szemcsék formájában is különböznek egymástól.
Nagyon izgalmas ám a minta tervezgetése, hiszen a motívum akkor is szépen kirajzolódik, ha azonos színű, de különböző szemcsézetű kavicsokkal töltjük ki!

A kavicsragasztó lassan szárad, így van idő a munkára. Ha kitöltötted a mintát, akkor legalább egy napig tartsd vízszintesen - és zárd el a családtól, mert biztosan mindenki bele fog majd matatni...

Ha a ragasztó megszáradt, akkor hígíts fel kavics-ragasztólakkot egy külön edényben. Márts bele egy nagyobb ecsetet, és azzal a kavicsos felületet éppen csak megérintve hordd fel a rag.lakkot.
Szó szerinti ecsetvonásokkal nem tudod lekenni a kavicsok felszínét, hiszen a szóráskor sok szemcse egyátalán nem érintkezik az alsó ragasztóréteggel: ha ecsetvonással simítanád, a laza szemeket elsodornád.
(magyarul: locsold be a kavicsok felszínét híg kavics-ragasztólakkal)
A felső lakkozással igen nagy mennyiségű víz kerül a felületre, a ragasztólakk lehet, hogy a kép szélein fog csordogálni lefele, de sebaj, lassan szárad, és ha nem tettél alá tegnapi Blikket, akkor is csak fel kell törölni...

A felső ragasztóréteg száradásáig szintén vízszintesen kell tárolni a tárgyunkat.
Ez a felső lakkozás a szóráskor egymásra került szemcsék közé is juttat elegendő ragasztóanyagot, így száradás után felállítva nem fog lepotyogni a szórókavics.Apróságok - amit jó tudni!


- Nagyon vékony rétegelt lemez használata esetén éppúgy, mint minden egyéb munkánál jó a fa felületét a díszítés megkezdése előtt először vékony rétegben bármilyen vízállóra száradó ragasztólakkal lekenni. Ez nem a kavicsozás alapfeltétele: az efféle falap nem szereti a nedvességet, mert meghajlik tőle. Egy vékony réteg lakkból kevesebb nedvességet szív fel a fa, mint később a vastagabb ragasztórétegből.

- Ha képet készítesz, akkor kavicsozás előtt gondoskodj a felfüggesztéshez szükséges furatról, és a lyukat ne szórd tele kaviccsal. Mint mondtam, ez a ragasztó erősen köt, képtelenség utólag előásni a kavicsok alól a lyukat.

- Ha nagyon világos alapra teszel sötét szórókavicsot, akkor célszerű a minta részletét lefesteni kavicsozás előtt sötétebb színre, mert óhatatlanul a világos rész ki fog villanni a kavicsszemcsék közül. Ezzel az aláfestős trükkel egyébként kavicsot is spórolhatsz, hiszen nem kell annyira figyelni szórásnál arra, hogy mindenhol tökéletesen fedje a kavics az alapot.

- Ha nem festettél alá, akkor a lakkozás száradása után is festhetsz, de ez nagyon macerás, mert festékes lesz a kavics is. Ilyenkor hígítsd fel az akrilfestéket és szinte csöpögtetve vidd fel a kavicsok közé a festéket.

- Nem kell feltétlen kontúrozót használnod - de főleg nem kell feketét használnod. Nekem ez akadt a kezembe.

- A minta kiválasztásánál vagy felrajzolásánál ne válassz nagyon vékony elemekből álló túl finom rajzolatú motívumot - a nagyobb szemcsékkel nehéz azokat szépen "kirajzolni".

- Ha szóród a kavicsot, akkor azt a legegyenletesebben szerintem tasakból tudod a felületre szórni. Egy tasak csücskéből potyogó kaviccsal jobban be lehet célozni a mintát, mint ujjhegy közt morzsolt kaviccsal.

- Gyerekeknek, azaz az ovisoknak viszont feltétlen az ujjakkal való szórást ajánlom, nagyon jól feljeszti a kézügyességet az efféle csipegetés. Persze a sikerélmény miatt nekik ne kontúrozott mintát készítsünk elő, hanem hagyjuk, hadd rajzoljanak maguknak egyetlen nagy pacát. Ne is törekedjünk az egyenletes terítésre, legyen náluk domb-lomb kiegészítője csupán a szórókavics.A következő bejegyzés a kiállításra készült kép leírásáról fog majd szólni. Ott is lesz majd pár apróság, amivel gyorsíthatod a szórókavicsos mozaikkép készítését, de úgy, hogy az összhatást nem rontod.


Addig is jó kavicsozást!


Léhner Csilla

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails
 
google0b5ce77239ac38b5.html