3d dekupázs


...oké, már én is kezdem unni..., de egy dologról még nem beszéltünk:

Mire jó dolgozni?!

A legmagasabbra emelt papírhalmok lesznek a látványosabbak - ám minél magasabb egy részlet kiemelése, annál több belátás nyílhat a rétegek közé oldalról.

Ennek eltakarásában segíthet egy képkeret - de egy keretes fedelű doboz a mintát a doboz használata közben is megvédi, ha pl. szivacskockával dolgozunk és nem a teljes felület lerögzítésére ajánlott szilikonnal.

Tehát a keretezett képek. A keret itt most polisztirol - a bázis egy fehér felületű vastag kartonra került.
A bázis felragasztása után nagyon egyszerűen színesceruzával satíroztam némi hátteret a képnek.

Nagyobb keretbe készíthetünk több mintából összeillő kompozíciót is - a háttér itt is színesceruza.

A keret jótékony hatása - nem enged nagy belátást a szintek közé:

Aztán a keretes fedelű dobozok - használat közben a mintát is védi a fedél kerete:

Ha keretes fedelű dobozt díszítesz, és nem lakkozod a papírt, akkor nem kell olyan gondosan alátámasztanod az elemeket.

A bordó és a barna dobozka mintája a miniatűr sorozatból van, egy-egy motívum csak pár centi. Ide bizony kellett a csipesz - nomeg némi türelem is: a valóságban még a doboz is kisebb, mint amekkorának a képen látszik.


És bár a fentiek könnyített megoldásokat mutatnak - én mégis maradok a hagyományosabb daraboknál.
A lehető' legegyszerűbb példa: natúr fa(háncs) doboz.
Mindegy is, hogy fa, vagy háncs - a natúr szín a lényeg. Ha színben illő mintát találsz, akkor aláfestés nélkül is mutatós darabot készíthetsz:
A bázist, -ahogy a decoupage technikánál mindig- benedvesítés után lekenjük decoupage ragasztólakkal, majd a beragasztózott felületre illesztjük. Kisimítjuk a motívum alól a levegőt, majd fentről is lekenjük ragasztólakkal.

Száradás után következhet az építkezés: a soronkövetkező elemek szélét sorra behajlítjuk, a motívum közepére egy pötty szilikonos ragasztót teszünk, majd azt egy pálcával a papírszélig kihúzzuk. A helyére illesztjük a mintát, picit fentről megnyomjuk, de csak annyira, hogy az ne horpadjon be.
Van, hogy a mintánk domborúbb lett a kelleténél, és nem akar minden ponton a felületre simulni - ekkor pár pillanatig tartsuk lenyomva, míg a ragasztó kötni nem kezd.

Mivel itt minden ponton gondosan aláragasztottam a mintát, befejezésül lekentem fényes lakkal - az aláragasztózásnak köszönhetően nem kunkorodott fel a nedvességtől a papír széle.A minden ponton alátámasztott tornyozás használható dobozt eredményez, a minta nem sérülékeny, ha azt így alakítod ki, azaz bármilyen dobozkát nyugodtan díszíthetsz térhatású mintával.

"Buborékos" doboz is kedvelt a 3d alapjai között - nálam a műanyagos hatása miatt csak karácsonyi dobozok készítésekor kerül előtérbe.
Ennek a doboznak a fedelén van egy átlátszó, a síkból kiemelkedő "ablak", az alá kell behalmoznunk a mintát.
A műanyag megvédi a díszítést a sérüléstől - és csupán a buborék jelenléte is különleges 3d hatást eredményez.

Szétnyitható akrilformák:
a már jól ismert felfüggeszthető díszekbe mérettől függően akár önálló kompozíciókat is készíthetünk. Legyen az tojás, gömb, vagy egyéb, szükségünk lesz a forma közepére tehető szétválasztó lapkára is, erre helyezzük a bázismintát.

Paszpartu képeslap:
egy paszpartu (passepartout) képeslap is remek alapja lehet a háromdének. A paszpartu képeslap(alap) egy vastagabb, félbehajtott kartonlap, aminek az első oldalán egy kivágott ablak van.
Több módon is elhelyezhetjük ezen a kartonon a 3d díszítésünket: vagy a belső oldalra halmozzuk a díszítést, ami aztán a becsukás után az ablak kivágásába kerül, vagy az első oldalra egy belső segédlapot ragasztunk, arra építjük fel a részletekből a motívumot.Jó, ha ezt a kártyát színben hozzáillő borítékkal együtt vásároljuk meg.

Van buborékos paszpartu képeslap is, itt éppúgy, mint a doboz esetében egy átlátszó, síkból kiemelkedő ablak védi a motívumunkat. A buborék formája a paszpartu kivágás alakzatjához illeszkedik.
Ebben az esetben mindenképpen szükség van egy belső pótlapra (a szett tartalmazza is), erre ragasztjuk a bázist - és erre ragasztjuk fel a buborékot is, majd a pótlapot az első oldalhoz ragasztjuk.

A következő bejegyzés egy ilyen bunorékos képeslap készítését mutatja majd be - aztán témát váltok, ha igaz.

Jó munkát!

Léhner Csilla

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails
 
google0b5ce77239ac38b5.html