Mindenféle gyúrható anyagról

Többféle gyúrható anyag kapható - használatuk nagyban eltér, vegyük sorra ezeket!

Az agyag:
Nekem a legkedvesebb mindenképp! Tiszteletet követel magának, itt nincsen félmegoldás, ha valaki nem tarja be a kikövetelt szabályokat, akkor nem sikerül a mű.
Általában szürkés-barnás, sárszínű, bezacskózott tégla formájában találkozhatsz vele.
Nem jó szárogatni vagy kezünk között csak úgy gyúrogatni, mert akkor szárad az agyag. Törekedjünk a minél gyorsabb megformálásra.
Ha kész a formánk, nagyon óvatosan szárítsuk ki, a legbiztosabb egy nylontasakot ráhúzni - a gyors száradás repedést okoz, száradáskor ugyanis az agyag részecskéiből elpárolog a nedvesség, ez zsugorodással jár: ha az egyik rész gyorsabban zsugorodik, elpattan, mielőtt a másik utoléri. Lassú szárítással tudjuk ezt kivédeni.
Az agyag hobbitechnikában nem használatos, égetés nélkül víz hatására visszaduzzad. Gyermekfoglalkozáson készített figurák égetés nélkül is megtarthatóak - de használati tárgy csak magasfokú égetéssel nyerhető. Tévhit, hogy háztartási sütőben bármiféle anyagváltozást tudunk elérni: max a nedvesség párolog el gyorsabban. Viszont jó móka lehet télen bedobni a kandallóba vagy nyáron a tábortűzbe: ha nem is tökéletesre, de kiéghet a tárgyunk.
Az agyag megmunkálhatóságát sem a kéz melege, sem nedvesség nem befolyásolja. Ez így nagyon le van egyszerűsítve, elég azt tudni, nedves kézzel sem lesz könnyebb dolgoznunk vele (a pontos indok nem ezen blog témája).
Egészségre teljesen ártalmatlan anyag!

A mégviasz:
Hopp, majdnem kimaradt a felsorolásból a méghviasz!
Általában két típusával találkozunk, gyúrkodásra a tisztított -emiatt (is) világosabb- alkalmasabb, mert az gyorsabban válik képlékennyé a kéz melegének hatására.

Az iskolai gyurma:
Mindenki ismeri, kötelező eleme a beszerzési listáknak tanévkezdéskor.
A kész tárgy bármikor visszagyúrható, levegőn való szárítás után is...
Megmunkálhatóságát befolyásolja a kéz melege: némi gyúrkodás után jobban formázható.
Elvben egészségre ártalmatlan.
Jó öntőforma készítésére: egy klassz kis mütyűrt nyomj egy gyurmagolyóba, öntsd fel gipsszel, máris megkettőzted a klassz kis mütyűröd számát.

Levegőn száradó gyurma:
Ára miatt kevésbé tartom gyerekjátéknak.
Általánosan három csoportba soroljuk:
1., levegőn száradó gyurma
2., levegőn száradó, könnyített gyurma(úszó gyurma)
3., levegőn száradó, könnyű, pattogós gyurma, nálam ez a gyúrható dekorgumi:)
Ezek mellett a legtöbb cég előállt speciális termékkel, ilyen a babakészítéshez ajánlott gyurma, a modellezőknek, szobrászoknak ajánlott gyurma, mindenféle érdekes anyagot tartalmazó, pl. a gyúrható fa, gyúrható papír, stb. - mégis a fenti három kategória a legfőbb csoport az elterjedés tekintetében.

Általánosan érvényes mindre, hogy a tárgy megformálása után száradás közben nem, vagy csak minimálisan zsugorodnak, a kéz melegének hatására sem lesznek lényegesen könnyebben formázhatóak. Jó velük gyorsan dolgozni, nopláne nyári melegben: mikor száradni kezd a gyurma széle, az berepedezik, nehezen formázhatóvá válik.

Ugyan kiszáradnak, de mégis jó lelakkozni őket, hogy biztosan ne oldjanak vissza nedvesség hatására.

Hobbicélú felhasználáskor jó tudni, hogy (pl. tegola) hobbiragasztóval illeszthetőek fel a felületre. Nedvesen alakra formázom és még nedvesen felragasztom a felületre, száradás után biztosan rögzül. Mivel kevésbé zsugorodik, nyugodtan felragaszthatod, nem fog szétreccsenni. Ragasztópisztolyos ragasztó viszont a nedves felülethez nem köt, ezért a gyurmát csak szárazon lehet olvadékos ragasztóval rögzíteni - különben lepotyog a dísz a gyurma száradása után.

Kisüthető gyurma:
Itt is több csoport van, leginkább a szín és struktúra hatásukban különböznek. Van kőhatású, neon, metál, stb. Itt is van babakészítéshez bőrszín, meg ki tudja még miféle. Mindre igaz, hogy kézmeleg hatására jobban formázhatóak, és keménységüket háztartási sütőben való kisütés (némelyeknél vízben való kifőzés) hatására érik el.
Ára és összetétele miatt sem sorolom a gyerekjátékok közé: ezekben a gyurmában van olyan anyag, ami nem kimondottan egészséges, de a használati utasításon olvasható felhasználási tanácsokat betartva ártalmatlan ez is.

Gitt:
se nem hobbi, se nem olcsó, viszont büdös - mégis ki ne esett volna már kísértésbe egy frissen üvegezett lakótelepi ablak láttán?! :) Nem részletezem felhasználását... ...csak annyit, hogyha mégis jutsz egy falatnyi darabhoz, türelmesnek kell lenned, mert sokszor hetek alatt szárad csak ki...

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails
 
google0b5ce77239ac38b5.html