Ti kérdeztétek!

Mivel a kommentekben máig sok spam jelenik meg, sajnos nem tudom nyílttá tenni a bejegyzések alatti hozzászólásokat továbbra sem. Viszont sokan ugyanarról kérdeztek, ezért ebbe a bejegyzésbe kigyűjtöm majd folyamatosan a levélben legtöbbször feltett és legérdekesebb kérdéseiteket.


Egy kereskedésben azt mondták, a repedéseket pasztával szokták kiemelni, és ajánlottak is Pentart metálpasztát. Rákentem a felületre, de azt nem tudtam visszatörölni. Mit csináltam rosszul?

~A paszta szó a termék állagára vonatkozik, nem a felhasználási területre! A Pentart metálpaszta térbeli hatások kialakítására szolgáló termék, nem alkalmazható repedések kiemelésére - az üzletben sajnos nem kaptál pontos tájékoztatást!...akkor most mivel kell felragasztani a szórókavicsot, hobbiragasztóval, vagy kavicshoz való speciális ragasztóval?

~A "speciális ragasztó" nálunk a Ragasztólakk dekorkavicshoz nevű termék. Ez jóval erősebben köti a kicsi szemcséket egymáshoz, ill. a két szem közti kötés kialakításához nagyon kevés ragasztó is elég, ráadásul ez vízállóra szárad, míg a hobbiragasztónál ez nem követelmény.
Én, ha egy decoupage technikához kiegészítésként csak kis adag kavicsot szórok a képre, akkor azt simán ráhintem a decoupage ragasztólakkra, de szórókavics mozaik esetén, vagy nagyobb összefüggő felület kaviccsal való kitöltésekor mindenképpen a kavicshoz ajánlott ragasztólakkot használom!


Egy kollégám vízüveget ajánlott iskolai foglalkozásokhoz, mert az olcsó és jó ragasztóanyag. Árultok vízüveget?

~Nem, nem értékesítünk vízüveget. Mivel az egy erősen maró lúg, roppant veszélyes anyag, nem sorolható a hobbivegyszerek közé! Papíripari ragasztó, használják a kerámiaiparban is, tűz elleni impregnáló (vízoldékony) de semmi keresnivalója iskolai foglalkozásokon! Én kerámiához is csak gumikesztyűben használom!


Mi az a pittorico?

~A pittorico egyféle árnyalás, akvarell hatású utószínezés a motívum körül.
A lényege, hogy a motívum színeiből kiválasztott néhány színnel a minta köré pacsmagolunk felhősen úgy, hogy a kiválasztott színbe a mintától távolodva egyre többet keverünk bele az alapszínből, vagy egyre kevesebb színt hordunk fel, így az alapszín egyre határozottabban bukkan fel. Ez az árnyalás követi a minta vonalát. A színezőanyag lehet kréta, akvarell, pigment, de akár akvarell ceruza is, lassított akril, bármi, de ezeknek a feltételeknek meg kell felelnie: tegye lehetővé a színek összemosását a száradási ideje és legyen alkalmas áttetsző felület kialakítására. A fekete színt árnyaláskor kerüld, koszos hatást ad, viszont nagyon ajánlom a csibesárga és a középzöld színek lágy elegyét. Tupfoláshoz olyan eszközt használj, ami nem hagy határozott vonalú lenyomatot.

Itt egyik kedvencem a Decomania műhelyéből:
Kiégethető gyurmát keresek óvodai foglalkozáshoz, mekkora kiszerelésben és milyen színben árusítjátok?

~nálunk két effektcsoport kapható: metál és kőhatású színek, 68 grammos kiszerelésben.
A polymer clay betartva a jelzett biztonsági előírásokat nem ártalmas az emberi szervezetre, de óvodai foglalkozásokra nem alkalmas sztem ez az anyag, egy kisgyerek nem méri fel, mennyire fontos, hogy betartsa a biztonsági előírásokat! Ajánlom helyette a levegőn száradó gyurmákat, de méginkább az agyagot!


Unokaöcsém játszott a bio-géllel, ártalmas az a szervezetre?

~A biogél olyan mű-anyag, ami könnyen felszívja magát vízzel. Hasonló granulátum van a pelenkákban is, csak mosható pelenka párti oldalakon olvasni, hogy bőrirritációt okoz, a gyártó szerint egészségre teljesen ártalmatlan.
Nem is az összetétele miatt, hanem az aprósága miatt kell vigyázni vele(fulladásveszély!) gyerekek körül, tapasztalatom, hogy a felnőttek sem állják meg macerálás nélkül, hát még a kicsik!


Beszáradt a tavaly vásárolt struktúrpasztám. Lehet vele valamit tenni?

Sokszor elmondom, hogy fontos a flakonok jó lezárása, ide értve azt is, hogy a záróperemről és a kupakról is el kell távolítani a pasztát (igaz ez a hópasztára is).
Ha csak besűrűsödött, akkor kevés vízzel elkeverve lehet még használni, de ha atomkemény már, vissza a víz nem oldja azt!
Ezeknek a pasztáknak a lényege, hogy levegő hatására viszonylag gyorsan megkötnek, és a paszta nem tudja, a kupak rossz lezárása miatt, vagy a felhasználtsága miatt jut éppen levegőhöz.
Érdemes vásárláskor megnézni, hogy milyen az a paszta. Ez nem csak a Pentart termékekre igaz, hanem az összes strukturáló anyagra.
Az enyém két éves és nincsen beszáradva, hígítani sem kell.

folyt.köv...

Továbbra is várom kérdéseiteket a hobbilabor@gmail.com címre!

Léhner Csilla

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails
 
google0b5ce77239ac38b5.html