A "hobbiaranyozás"

Ma az aranyozást összefoglaló szóként is használjuk: ezalatt a gyüjtőnév alatt tárgyak különböző színű fémmel való díszítését is értjük.


Aranyozunk akkor is, ha nem valódi aranylapot, hanem úgynevezett aranyimitációt használunk díszítésre - igen valószínű, hogy ezzel lesz dolgunk a hobbitechnikák közt...

De aranyozás technikájába tartozik majd az is, ha rézszínű, foltos, vagy éppen ezüstszínű lapokat használunk, hiszen a megmunkálás lényege nem változik.
Ma már lényegesen olcsóbb aranylap áll a rendelkezésünkre, ez az aranyimitáció. Éppoly vékony, mint a valódi arany, ez is fémekből készül, tehát valós fémhatású lesz az ezzel díszített tárgyunk!

Mint minden fémes hatás, ez is igényli a gondos alapelőkészítést és alapozást, hiszen a fényessége kiemeli, felerősíti a legapróbb felületi hibákat is!

Füstfólia lapok - aranyimitáció

Több méretben, több színben és több vastagságban kerül forgalomba.

A Pentacolorban 14x14cm-es lapok kaphatóak ezüst, kétféle arany, réz, és kétféle foltos mintázattal.A hagyományos aranyozást ezekkel a lapokkal tudjuk a legjobban elkészíteni, felületük sima és homogén.

A füstfólia kissé áttetsző, tehát itt is meghatározhatja az aranyozásunk fényét az, hogy milyen színt használtunk az alapozáskor.Felragasztásához Pentart füstfólia ragasztót használhatunk.

Sérülékeny a füstfólia bevonat, ezért célszerű lelakkozni munkánkat.


Füstfólia pehely

A füstfólia törmeléke a füstfólia pehely.
Nemcsak darabossága, hanem a darabok gyűrtsége is különös hatást eredményez.
1g-os kiszerelésben kapható kétféle arany, ezüst és réz színben, emellett hatféle kevert színben.

Ízelítő:A füstfólia pehely felragasztása tuképp megegyezik a füstfólia felragasztásával, ám itt nem kell a lap gondos kisimításával foglalkoznunk, hiszen az eredmény eleve fémesen márványos lesz.

Mint minden technikát, ezt is érdemes a legegyszerűbb alkalmazással kezdeni.

A fenti tányérok pont ilyenek: egyszerűek, ám látványosak - mégis sokat segítenek az aranyozás anyagainak megismerésében.
Aztán majd lesz arany antikolása, repesztése felületen, repesztése ékszereken, koptatása, fényesítése, technikák keverése..., satöbbi.
Szerintem roppant izgalmas dolgok ezek :)

De előbb a fenti tányérok készítésével kezdjük.

Léhner Csilla

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails
 
google0b5ce77239ac38b5.html