Szabóbaba - sok képpel

Hoztam pár fotót a katalógus címlapján látható szabóbabáról. Ez egy kirakati bábu volt valójában: egy műanyag test, elasztikus textilbevonattal.


Ilyen volt:
www.varoczi.hu
Pár nap munkákodás után pedig ilyen lett:

decoupage szabóbaba(katt a képekre, lóméretben is feljönnek)

A műanyag alap tartóssá igen nehezen festhető, így a textilbevonatot a testen hagyva kezdtem alapozni az egészet. Hogy a szövet struktúrája ne látszódjon és viszonylag sima legyen a felület, több, mit két deciliter alapozót vittem a felületére. Érdemesebb testesebb alapozóval dolgozni (pl. gesso).

Az így kapott fehér alap már alkalmas volt a továbbdíszítésre.

Mindenféle bortni és egyéb rőfösboltos kellékkel a testhez és egy fűzőhöz illeszkedő vonalú részekre osztottam a felületet. Nem ragasztottam fel a szalagokat, csak próbálkoztam a helyes osztás kialakítására, majd ceruzával lágyan meghúztam az íveket.
Mikor már láttam, hogy kábé hogyan adja majd ki magát a festett ruha, az elhatárolt részeket külön-külön megfestettem, végül az egészet többször lekentem fényes lakkal, néhol a baba kapott aranyfényt is.

Legnagyobb dilemmát persze a mellrész okozott.
A borzalmas mennyiségű szalvétám közt is igen nehéz volt megtalálni azt a mintát, ami L alakú és megvan a tükörképe is.

Végül leltem egy rózsás szalvétát, aminek naná, hogy nem volt tükörképe.
Így már többször alkalmazott trükköt vetettem be: a baba jobb mellére tükrözve, azaz "színnel lefelé" ragasztottam fel a szalétát. Ami a szalvétatechnikában sokszor hátrány, most előny lett: a ragasztóval kellően és alaposan átitatott szalvéta teljesen átlátszó lesz és a motívum is szépen kirajzolódik!
Picit persze haloványabb az egyik minta így, de ha nem mondom, akkor senki sem veszi észre.


decoupage szabobaba


mannequin decoupageA szalvéta felragasztása és a határolt területek megfestése után felragasztottam a bortnikat, azaz a díszes szegélyeket. A has felülete kapott egy páros légcsipkét. Még sosem dolgoztam ilyen nagy tárggyal, ezt nem lehet fektetgetni, ezért a ragasztás közel sem olyan egyszerű feladat.

Mikor felkerült az összes szalag, a hasi rész virágocskáira strasszköveket ragasztottam. Egy álló tárgy esetén ez is érdekes dolog :)

mannequin decoupage

A felragasztott bortnikat az ujjammal átsimogattam mindenféle fényes-aranyos pasztával, hogy ne legyenek olyan steril fehérek.

mannequin decoupage


A hátoldal ruha teljes hosszában kapott egy fűzhető pántot. Amikor a ragasztó kihűlt, bele is fűztem egy vékony organzaszalagot.

Hogy jobban ruhaszerű legyen a festett babám öltözéke, alulra körbekörbe rojtot ragasztottam.

mannequin decoupage

Iszonyat munka ám egy lyen babát elkészíteni: a száradási idők kivárása előtt ott a tervezgetés része is..., de ennek ellenére -azt hiszem- ennek a babának az elkészítését szerettem a legjobban az összes eddigi munkám közül. Ha egyszer egy ilyen munkára vetemedsz, hajrá, hidd el, igen jó móka!


Üdv.:
Léhner Csilla


ui.:
egy mellékes szál: mikor keresgettem a üzletekben a megfelelő alapot, nagyon megörültem ennek a viszonylag olcsó babának. Igenám, de elsőre látam, hogy ennek a darabnak durván S-es a mellmérete. Mondtam is a boltban rögtön, hogy jaj, ennek túl kicsi a melle - és eközben igen látványosan fogdostam a kezemmel a baba mellét.... Azt hiszem, ennyire meghökkent kifejezést még sosem kaptam vásárlás közben sehol az amúgy roppant készséges eladótól :)

4 megjegyzés:

Rita írta...

Lenyűgöző lett! hihetetlen mennyire mereszteni kell a szemem, hogy egyáltalán felfogjam amit írsz, hogy ez nem ruha és nem textil "csupán" tökéletesen felhordott festék, szalvéta ...rétegek

Névtelen írta...

Aztamindenit..Csinos.

Rebeka írta...

Csilla, nagyon várjuk ám az újabb bejegyzéseket!!! Igazán sokat tanultam a blogodból...:o))

Névtelen írta...

Gyönyörű lett O.O

Related Posts with Thumbnails
 
google0b5ce77239ac38b5.html